Gå til indhold

FRI FRAGT 499-, | LEVERING 1-2 HVERDAGE

Fakta om bambus

Bambus er på få år blevet kendt for at være det super miljøvenlige valg når du køber tøj, gulve eller brugsgenstande til hjemmet.

Lovprisningen af bambus vil nærmest ingen ende tage. Men hvad er bambus egentligt? Her giver vi dig de kolde fakta om bambusplanten.

GRÆS ELLER TRÆ? 

Bambus er en samlet betegnelse for forveddede græsser (Bambusoideae) fra subtropiske og tropiske egne og dermed teknisk set græs.
Den omfatter 1.575 arter, som er inddelt i 111 slægter. Det var den tyske botaniker, Charles Kunth, der først offentliggjorde dine taksonomiske fund i 1815.

Bambus er den største og eneste græsart der kan diversificere sig til skov. Selvom bambus er et græs, så ligner mange arter træer, men der er nogle væsentlige forskelle mellem græs og træer.

Et træ vokser både i diameter og i højden hvert år, hvor bambus når sin fulde højde på en enkelt sæson og derefter hverken vokser i diameter eller højde. I stedet sætter den gradvist flere sidegrene og grene. Derudover har bambus ikke nogen bark, men beskyttende blade omkring kulmen i deres tidlige udviklingsstadie.

"Men hvad er bambus egentligt?"

ER BAMBUS BARE BAMBUS?

Bambus består som beskrevet ovenfor af mange forskellige arter og de har alle unikke vækstrater. Nogle bambusarter kan vokse op til 1 meter om dagen, i skydesæsonen og når der er optimale jord- og klimaforhold.

Men det er langt fra alle bambusarter der har så imponerende vækstrater. Nogle bambusarter bliver ikke højere end et par centimeter, mens andre arter kan blive op til 40 meter.

Nogle bambusarter blomstrer med op til 60 års mellemrum. Denne blomstring er i store områder synkroniseret. Efter blomstring visner de overjordiske dele af planten, hvilket gør at bambussen forsvinder fra store områder på en gang, hvilket giver hårde tider for de dyr der lever af bambussen. Nogle planter dør helt, men de fleste overlever og der vokser efter kort tid nye skud frem fra det underjordiske rodnet, hvorefter planten fortsætter sin cyklus.

Bambus er en enormt modstandsdygtig plante. Den har antibakterielle egenskaber og kan vokse stort set uden brug af pesticider. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at give de nyplantede skud en lille smule pesticid, for at få dem i gang med at vokse, hvis de er plante på en udtjent mark. Men derefter kræves der ingen pesticider eller svampedræbende midler.

Bambus har kun brug for små mængder sol og vand for at vokse, så det er en ikke-ressourcekrævende afgrøde. At bambus er en modstandsdygtig plante, blev virkelig bevist i 1945, da det var den eneste plante der overlevede strålingen fra

bombningen af Hiroshima. Varmen fra atombomben ødelagde alle træer og andet planteliv, bortset fra en bambuslund som senere voksede op på ny.

"En bæredygtig plante, som baner vejen"

HVOR VOKSER BAMBUS?

Bambus er hjemmehørende i Afrika, Asien, Sydamerika, Nordamerika og Australien. Bambus vokser i tropiske og subtropiske områder. Bambus findes i mange områder som sekundær vegetation i skove, men i nogle tilfælde er de den dominerende vegetation.

Altså er det en ressource vi i Europa er nødsaget til at importere og det er selvfølgelig et minus på bæredygtighedskontoen. Til gengæld har bambusplantager en positiv effekt på CO2-udledningen, idet bambus absorberer fem gange mere CO2 og producerer 35% mere ilt end en tilsvarende mængde træer.

De bambusarter der kan voksne i Europa er ikke lige så hurtigt voksende og bliver ikke lige så høje som den bambus der vokser i eksempelvis Kina. Bambus kan tolerere ekstreme forhold, som de fleste planter ikke kan. Nogle arter kan vokse overalt, både på plantager ved havoverflade, i områder i Andesbjergene i over 4000 meters højde og i Himalaya hvor de modstår temperaturer langt under -20 grader.

 Bambus er bedre for den jord den vokser i end andre afgrøder. Rødderne forbliver i jorden ved høstning. Planten fortsætter med at vokse samtidig med at rødderne forhindrer erosion af jorden og dermed er der brug for mindre landbrugsjord. Dette forhindrer afskovning og giver mere plads til at dyrke andre afgrøder, som eksempelvis mad.

 Bambus brugt til industriel brug kommer fra en anden art bambus end den bambus pandaer spiser og den industrielle bambus bliver ikke dyrket i områder der er dyrenes naturlige habitat. Omkring 100 arter bruges kommercielt, og 20 af disse er prioriterede arter for dem som ønsker at starte en bambusplantage.

HVORDAN BLIVER BAMBUSPLANTEN TIL DEJLIGE, BLØDE TEKSTILER?

Det kan du læse mere om her.

Luk (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søg

INDKØBSKURV