Gå til indhold

FRI FRAGT 499,- | 90 DAGES GRATIS RETUR

FREMSTILLING AF VISKOSE

Bambus er det man i tekstilsprog kalder en kemofiber med underkategorien regenererede fibre. En regenereret fiber laves på grundlag af naturens egne kemiske forbindelser og bliver udvundet af bambus, træ, bomuldsaffald og lignende planter og plantedele med et højt celluloseindhold. De har ofte en smuk glans, krøller mindre og er nemmere at få rene end eksempelvis bomuld.

Det hele startede med udviklingen af viskose tilbage i slutningen af 1800-tallet og senest er fremstillingsmetoden Lyocell kommet til i starten af 1990’erne, da man ønskede en fremstillingsmetode, som var mindre belastende for miljøet.

I overordnede træk bliver plantematerialet først skåret i mindre stykker (træflis). Derefter bliver det opløst til en grød og cellulosen udtrækkes.

Den sirupslignende substans kaldes schmelze. Dernæst bliver det presset igennem en spindedyse, en tragt med små huller.

Strålerne der kommer ud bliver trukket til den ønskede tyndhed, hvorefter fibrene bliver afkølet, vasket, tørret og til sidst opviklet på nøgler, som et uendelig langt filamentgarn.

FREMSTILLING AF LYOCELL

Lyocell-metoden ligner meget den ovenfor beskrevne proces. Med den ene – meget vigtige – forskel, at Lyocell-metoden foregår i et lukket kredsløb. I dette lukkede kredsløb genbruger man de kemikalier, der bliver brugt i nedbrydningsprocessen.

Netop kemikalierne i nedbrydningsprocessen har man endnu ikke formået at finde et miljøvenligt alternativ til. Derfor har man udviklet et system, der genbruger omkring 99% af kemikalierne. Derudover kræver denne metode et betydeligt mindre vandforbrug end den klassiske viskosefremstilling.

Det er måske også godt lige at nævne, at Lyocell er det samme om Tencel. Men navnet Tencel må kun bruges, når det kommer fra den østrigske fabrik Lenzing, som forøvrigt er ledende indenfor miljøvenlige produktionsmetoder.

Størstedelen af det tøj vi sælger her hos bambustøj.dk er FSC®- og OEKO-TEX certificeret. Du kan læse mere om FSC®-certificeringen her og OEKO-TEX certificeringen her.

Luk (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søg

INDKØBSKURV